Oddelek za anglistiko in amerikanistiko

Mednarodna dejavnost na Oddelku za anglistiko in amerikanistiko

Mednarodna dejavnost

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko Filozofske fakultete v Ljubljani redno sodeluje z oddelki za anglistiko različnih univerz in inštitutov po svetu. Tako smo povezani z Univerzo v Zagrebu, univerzami v Avstriji (University of Graz, University of Vienna), univerzami v Nemčiji (University of Munich, University of Heidelberg, University of Mainz, University of Leipzig), univerzami na Nizozemskem (University of Amsterdam, Leiden University, University of Utrecht), Univerzo v Kopenhagnu, Univerzo v Stockholmu, univerzami v Veliki Britaniji (University College London, University of Bedfordshire, Heriot Watt University Edinburgh) in univerzami v Združenih državah Amerike (University of California, University of Maine at Augusta …).

Oddelek tesno sodeluje tudi z Univerzo v Udinah (Oddelek za anglistiko) in Univerzo v Celovcu (Oddelek za anglistiko). Anglisti z vseh treh oddelkov se srečujejo na konferencah, ki so organizirane v enem od treh sedežev univerz. Takšna strokovna srečanja zaposlenim omogočajo, da predstavijo svoja raziskovalna področja.

Oddelek mednarodne stike goji tudi prek programov študentske in profesorske mobilnosti. Za več informacij se lahko obrnete na mednarodne koordinatorje Jasona Blaka (prihajajoči študenti), Anamarijo Šporčič (odhajajoči študenti) in Moniko Kavalir (osebje). 

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko študentom omogoča različne možnosti mednarodnega udejstvovanja. Poleg multilateralnih projektov, kot je bila poletna šola Erasmus IP Cultural landscapes: Negotiating cultural encounters with the English-speaking world, aktivno sodeluje v različnih programih bilateralnega sodelovanja z evropskimi in drugimi svetovnimi univerzami. Nekaj informacij je na voljo v nadaljevanju, še več pa v spletni učilnici Mednarodne izmenjave in prakse na Oddelku za anglistiko ter pri koordinatorki Anamariji Šporčič. Več informacij za osebje je na voljo v spletni učilnici Mednarodne priložnosti za zaposlene.

Največ študentov se na študijsko izmenjavo odpravi prek programa Erasmus/Erasmus+ na eno od partnerskih univerz v Evropi, za obdobje enega ali dveh semestrov. V okviru istega programa se lahko odločite tudi za študijsko prakso, ki lahko traja od 2 do 12 mesecev. Razpis za naslednje študijsko leto je navadno objavljen decembra/januarja, ko na oddelku organiziramo tudi poseben informativni dan. Če vas zanima prav določena institucija ali država, se je smiselno na koordinatorja obrniti že nekaj mesecev prej.

»Erasmus izkušnja je res nekaj nepozabnega in menim, da bi jo moral izkoristiti prav vsak.«
(Veronika, Univerza Alcalá de Henares/Španija) 

Oddelek za anglistiko sodeluje z dvema ameriškima univerzama, St. Mary's College of Maryland in University of Central Oklahoma. Dodatne možnosti so na voljo prek mednarodne pisarne UL 

»Izkušnja je bila res neverjetna in je daleč presegla moja pričakovanja.«
(David, University of Central Oklahoma/ZDA) 

Študenti se lahko prijavijo tudi za druge programe mednarodne mobilnosti, kot so EGP/NFM (Norveška, Islandija), MAUI (ZDA), AEN (Avstralija), BASILEUS (Zahodni Balkan) itd.

Informacije o teh programih običajno objavljamo na oglasni deski oddelka in prek spletne učilnice, sicer pa je smiselno spremljati obvestila mednarodne pisarne FF in UL. 

Kot dopolnitev osnovnega študija so primerna tudi krajša študijska bivanja v tujini. Številne univerze organizirajo poletne in zimske šole ali omogočajo obiskovanje tako imenovanega poletnega semestra. Po predhodnem dogovoru je načeloma mogoče za opravljeno izobraževanje priznati kreditne točke, študenti pa lahko zaprosijo tudi za denarno subvencijo; vse podrobnosti sicer urejajo sami. Različni specializirani seminarji in poletne/zimske šole so lahko še posebno zanimivi doktorskim študentom. 

Študenti si lahko sami organizirajo še različne druge oblike mednarodne mobilnosti, npr. Evropska solidarnostna enota, prostovoljni tabori, au pair itd. V nekaterih primerih je mogoče tudi za tovrstne dejavnosti pridobiti kreditne točke.

Sodelavke in sodelavci oddelka