V spomin: doc. dr. Elena Tomova (1947–2023)

Doc. dr. Elena Tomova (1947–2023)

Doc. dr. Elena Tomova (1947–2023)

Po nenadni in kratki bolezni se je poslovila Elena Tomova, lektorica bolgarskega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani med letoma 1996 in 2001. V tem obdobju je vzpostavila kolegialne stike med slovenskimi in bolgarskimi raziskovalci, ki so aktivni še danes. Iz slovenskega jezika je v bolgarščino prevedla 5 pesniških zbirk in 5 proznih del.

Bila je dolgoletna sodelavka Inštituta za literaturo pri Bolgarski akademiji za znanost v Sofiji, kot kompetentna in vestna raziskovalka srednjeveške slovanske književne dediščine. Bila je spoštovan in odgovoren človek ter predana prijateljica. iskrena, pozorna, srčna in vedno dobronamerna - Elena Tomova je pustila sled pri vsakem, s komer je komunicirala.

Rojena je bila v Plovdivu, kjer je obiskovala gimnazijo. Nato je diplomirala iz bolgarske in ruske filologije na Sofijski univerzi. Leta 1977 je pridobila znanstveni naziv na Moskovski univerzi Lomonosov, nakar se je pridružila Inštitutu za literaturo, kjer je začela delati v ekipi pri Kirilo-Metodievski enciklopediji. Habilitirala se je leta 1994. Sodelovala je in vodila projekte v Oddelku za staro bolgarsko književnost. Delala je v rokopisnih zbirkah v Rusiji, Romuniji, Srbiji, na Poljskem, Hrvaškem in v Sloveniji, kjer je iskala neznane predhodne tekste za starobolgarske anahorete. Bila je avtorica številnih primerjalnih študij o slovanskih in balkanskih kulturnih ter literarnih povezavah v srednjem veku. Poleg tega pa je bila tudi dolgoletna predavateljica na Univerzi v Plovdivu za študente bolgarske in ruske filologije.

Eleno Tomovo si bomo zapomnili kot ambasadorko med znanstvenimi skupnostmi, tradicijami in kulturami.

 

Kolegi iz Inštituta za literaturo, akademije za znanost v Sofiji.

Zadnje novice

Začel se je sejem akademske knjige Liber.ac 2024: Poučujem. Prihodnost oblikujem.

Ministrica za kulturo RS dr. Asta Vrečko, rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič in podžupan Mestne občine Ljubljana Boštjan Koritnik

Evropska akademija o mladinskem delu

Sodelujoči študenti in mentorji na tretji Evropski akademiji o mladinskem delu

Ddr. Verena Vidrih Perko in izr. prof. dr. Andrej Gaspari prejemnika Valvasorjeve nagrade

Ddr. Verena Vidrih Perko med predavanjem (foto: Nives Ličen)