Terensko delo v Trstu

Bazovica (foto: Kornelija Ajlec)

Bazovica (foto: Kornelija Ajlec)

Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete je 23. maja 2023 organiziral terensko delo v Trstu. Vožnjo z avtobusom so izkoristili, da je Božo Repe predstavil zgodovino tržaškega prostora v zadnjem nekaj več kot stoletju. Prva točka, ki so jo obiskali je bil spomenik Bazoviškim junakom. To je spomenik 6. septembra 1930 ustreljenim štirim antifašistom: Bidovcu, Marušiču, Milošu in Valenčiču. Drug postanek v okolici Bazovice je bila fojba, ki jo je Italija instrumentalizirala kot točko spomina na pobite Italijane. O obeh spomenikih je spregovoril Bojan Balkovec.

Sledil je spust s kraškega roba v Trst. Sprehodili so se do Velikega trga (piazza dell'Unità d'Italia). Irena Selišnik je tam spregovorila o Trstu kot slovenskem mestu. Na poti v Narodni dom so se ustavili pred borzo, kjer je spomenik Gabrielu D'Annunziu. O zanimivi poti pesnika in politika je spregovoril Žiga Smolič. V Narodnem domu je Štefan Čok predstavil zgodovino stavbe in institucije od postavtve v začetku 20. stoletja, do današnjega položaja.

Popoldanski del so nadaljevali v taborišču v Rižarni. O instituciji in o Odilu Globočniku je spregovorila Kornelija Ajlec. Sledil je še obisk spominskega kompleksa v Redipulji. Tudi tu je spregovorila Kornelija Ajlec.

Sončen dan, ki je omogočil uspešno delo, je bil primeren tudi za krajše okrepčanje v osmici pri Ivanu Grabrovcu.

Zadnje novice
28. 03. 2024

Podkast Lukavstvo uma s Primožem Krašovcem

Izšla je 12 epizoda kultnega beograjskega podkasta Lukavstvo uma.
27. 03. 2024

Izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge

Od leve: Andrzej Duda, Predsednik Republike Poljske, izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska, Alojz Kovšca in Andrzej Gosek, župnik (foto: Marko Jan Vukajlović)