Ekskurzija v Trst

Pri spomeniku Bazoviškim junakom

Pri spomeniku Bazoviškim junakom

Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete je 16. maja 2024 izvedel ekskurzijo v Trst. Vožnjo do Trsta so izkoristili za kratek oris pomena Trsta v slovenski novejši zgodovini. O tem je spregovoril Božo Repe.

Prvi točki sta bila spomenika v Bazovici. Začeli so pri spomeniku štirim ubitim antifašistom in k temu dodali še obisk fojbe. Ti dve točki je predstavil Bojan Balkovec.

Po poti do naslednje točke, Rižarne, je o njej in okoliščinah v Trstu in Odilu Globočniku zanimive podatke posredovala Kornelija Ajlec. Sledil je krajši ogled ostankov taborišča v Rižarni.

Naslednji točki sta bili Narodni dom in Narodna in študijska knjižnica, dve za Slovence v Italiji zelo pomembni točki. V Narodnem domu je najprej Irena Selišnik predstavila Trst v starejših obdobjih, nato je o Narodnem domu spregovoril Martin Lisjak, ki je na koncu predstavil še zanimivo razstavo/muzej Stik. V NŠK je udeležence sprejel Štefan Čok.

Sledil je sprehod mimo pravoslavne cerkve in Ponte Rosso do stare borze. Tu in nekaj kasneje še na trgu Unita je o Trstu spregovorila Irena Selišnik. Pri spomeniku pesniku D'Annunziu je o njem kot umetniku in nacionalistu spregovoril Žiga Smolič.

Da bi lahko nadaljevali s programom so se v odmoru podkrepili s hrano in pijačo. Sledila je pot ob železniški postaji, mimo Miramara skozi Tržič do kostnice v Sredipolju. Že po poti in potem na lokaciji je o njej spregovorila Kornelija Ajlec

Foto B. B. in Ž. S.

Zadnje novice

Monografija: V iskanju Buddhe

Naslovna fotografija kipca Buddhe: Napad Mare in Buddhov poslednji preizkus v premoščanju skušnjav; Kašmir, Indija, 8. stoletje (vir: The Cleveland Museum of Art; javna last), oblikovanje: Irena Hvala.

Oddelek za prevajalstvo Filozofske fakultete znova pridobil članstvo v mreži EMT

Mreža EMT (European Master's in Translation) v evropskem prostoru združuje magistrske programe iz prevajanja, ki dosegajo najvišje mednarodne kriterije kakovosti izobraževanja prevajalcev in prevajalk.

Sprejem za športnice in športnike

Skupna fotografija vseh udeležencev srečanja