Podelitev diplom diplomantom I. stopnje Oddelka za slavistiko

V sredo, 15. januarja 2020, smo v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani podelili diplome diplomantom I. stopnje Oddelka za slavistiko.

Nagovorila jih je predstojnica oddelka Đurđa Strsoglavec:

Spoštovane diplomantke, spoštovani diplomanti, spoštovani svojci, spoštovane kolegice in kolegi, dragi slavisti, pozdravljeni na današnjem prazničnem srečanju, na podelitvi diplom prvostopenjskega študija Oddelka za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Slovar pomen besede diploma opredeljuje kot dokument o uspešni dovršitvi šolanja, navadno na višji ali visoki šoli in kot dokument o priznanju za uspeh, o podelitvi kake časti. Ta pomena besede diploma danes prav posebej veljata za vas, spoštovane diplomantke, spoštovani diplomanti. Uspešno ste dovršili, končali, zaokrožili prvostopenjski študij na Filozofski fakulteti, zato vam izrekamo priznanje in vam izkazujemo čast. Predvsem pa vam čestitamo k diplomi. Med študijem ste bili nenehno obkroženi z besedami, ene so se vam vtisnile v spomin, druge ste pozabili, tretje ste prispevali sami. Besede pa so se, če parafraziram Znamenje ob poti nobelovca Iva Andrića, vrstile same od sebe, se povezovale in se odbijale, se premikale in prestavljale ali se popolnoma brisale, dokler se niso vse zložile v pravo in edino mogočo sliko tistega, kar človek želi povedati. Vse je videti kot lahka in avtomatska igra, ki jo besede po svoji volji in svoji naravi igrajo same po sebi in samo zase. V resnici pa ni tako, to ni nikakršna jalova igra ne narave ne naključja. V besedah kroži neviden življenjski sok kakor v drevju in rastlinah in v vsem, kar je živega, in ta sok jih kakor nekakšno notranje sonce premika in odmika, jim daje barvo in obliko, moč in izraz. Človek pa skrbno spremlja in bolj ali manj spretno, bolj ali manj srečno izkorišča posameznosti te nerazumljive in neulovljive igre. Tako besede pravzaprav živijo dvojno življenje: same zase kot take in kot izrazna znamenja v sklopu človekove misli, ki išče svoj izraz.

Vaša misel je svoj izraz našla in znate ga ubesediti. Dovolite, da v imenu vaših profesorjev na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete k temu dodam naslednje besede: odlično ste se odrezali, čestitamo!

Zadnje novice
26. 08. 2022

Reception for International Students at the Faculty of Arts and at the University of Ljubljana (two separate events)

04. 03. 2022

Support and assistance by the University of Ljubljana

02. 09. 2021

Welcome Day - Exchange Students ONLY

Mednarodna pisarna