Okrogla miza Smrti na mejah – v Alpah in na Balkanu

Pritličje in Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete vabita na okroglo mizo Smrti na mejah – v Alpah in na Balkanu, ki bo v sredo, 27. septembra 2023, ob 18. uri v Pritličju (Mestni trg 2, Ljubljana).

Zaradi evropske migracijske politike je za ljudi, ki veljajo za ‘nezaželene’, prehajanje mej na Balkanu in v Alpah postalo vse težje, nevarno in neredko smrtonosno. V Evropi se tako množi število smrti na mejah oziroma smrti zaradi mej, obenem pa se množi število neznanih, neoznačenih grobov in število svojcev, ki ne vedo, ali so njihovi bližnji živi ali mrtvi.

Na okrogli mizi, na kateri bodo sodelovali Cristina del Biaggio, Marjana Hameršak in Samer Arkawi, se bodo ukvarjali z vprašanji: kdo umira na evropskih kopenskih mejah in kje se dogajajo njihove smrti? Kateri so glavni razlogi zanje? Kakšni so posmrtni postopki in kaj se zgodi s trupli preminulih? Zakaj so te smrti še vedno nevidne in kakšni so načini, da bi jih javno obeležili?

Okroglo mizo bo povezovala Uršula Lipovec Čebron.

Cristina del Biaggio je docentka za geografijo na Univerzi Grenoble Alps in sodelavka raziskovalnega laboratorija Pacte. V svojih nedavnih raziskavah se osredotoča na poti migrantov, ki skušajo prečkati meje v Alpah, zlasti pa na usodne posledice povečanega nadzora na mejah v alpskem prostoru. O tej temi je napisala več člankov in usouredila posebno številko časopisa Journal of Alpine Research / Revue de géographie alpine z naslovom Refugiées et montagne / Refugees and Mountain.

Marijana Hameršak je koordinatorica mednarodnega raziskovalnega projekta Evropski režim iregulariziranih migracij na periferiji EU (ERIM), znanstvena svetnica na zagrebškem Inštitutu za etnologijo in folkloristiko ter docentka na Univerzi v Zagrebu. Poleg drugih raziskav v zadnjem času raziskuje in piše o smrti na evropskih kopenskih mejah, predvsem na Balkanu, več

Samer Arkawi je aktivist in begunec, ki trenutno dela na področju upravljanja dobavnih verig. Kot magistrski študent na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani trenutno piše magistrsko nalogo o avtonomiji migracij, obenem pa je avtor videoposnetkov o migracijah, kot so: Brez doma, Ljubo doma in Pushbacks on the Balkan route, več. 

 

 

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon